Gaffney Place
Waterbury, CT

 

Gaffney Place, named after one of Connecticut’s most successful builders, John Gaffney, is the first phase of NeighborWorks New Horizons revitalization project of Waterbury’s Hillside Historic District.
 

The QA+M Architecture, Studio Q Architecture, and TO Design team worked closely with non-profit housing developer NeighborWorks New Horizons, Webster Bank and the City of Waterbury to develop one of the first “shared streets” concepts in the State of Connecticut. 

Our team redesigned the streetscape to create a linear courtyard -- a street designed to serve pedestrians first, and vehicular flow second -- with angled parking, ornamental pavements, spherical bollards, plantings and street furniture. 

 

The new Gaffney Place streetscape provided the setting for the reconstruction and painstaking restoration of five historic structures. Our team spent several weeks studying the Queen Anne architecture style and historic Waterbury photos sourced from the Mattatuck Museum and The Waterbury Republican American in order to accurately recreate the picturesque style.

The Waterbury Republican called Gaffney Place "a masterpiece, championed as a blueprint of urban renewal."

Statistics​​

  • Cost: $3.1 million

Quisenberry Arcari Malik, LLC  | 195 Scott Swamp Rd, Farmington, CT | 860.677.4594 | Copyright ©2019QA+M Architecture